Održana konferencija „Troškovi emigracije mladih“

Održana konferencija „Troškovi emigracije mladih“

Održana konferencija „Troškovi emigracije mladih“

Institut za razvoj i inovacije je 27. marta u hotelu Metropol organizovao konferencija na temu emigracije mladih i uticaja aktuelnog emigracionog trenda na privredu Republike Srbije.

Konferencija je organizovana povodom predstavljanja rezultata nedavno sprovedenog istraživanja „Troškovi emigracije mladih iz Srbije” a sve uz podršku Vestminsterske fondacije za demokratiju.

Cilj istraživanja bio je da se, analizom, na bazi javno dostupnih demografskih statistika, statistika obrazovanja i makroekonomskih podataka, kvantifikuje uticaj aktuelnog emigracionog trenda na privredu Republike Srbije i postavi osnov za dalje, detaljnije i dublje analize.

Rezultate istraživanja je predstavio Nenad Jevtović, direktor Instituta za razvoj i inovacije. Na konferenciji su govorili Trejsi Galager, zamenica ambasadora Ujedinjenog Kraljevsta u Republici Srbiji, Emil Atanasovski, direktor programa za zapadni Balkan Vestmisterske fondacije za demokratiju, Miroslav Miletić, savetnik predsednika Privredne komore Srbije, i dr Mladen Stamenković, prodekan za naučno-istraživački rad Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Tokom otvorenog dela konferencije postavljena su pitanja koja na konstruktivan način upućuju na dalja istraživanja i neophodnost učešća svih društvenih faktora, kako bi na pravi način bilo odgovoreno na izazove koje pitanje emigracija donosi.