Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

Да ли ће рата стамбеног кредита и даље расти?

 - ОПЕН  - Да ли ће рата стамбеног кредита и даље расти?

Да ли ће рата стамбеног кредита и даље расти?

ЕВРОПСКА ЦЕНТРАЛНА БАНКА (ЕЦБ) ЈЕ 15. ЈУНА РЕФЕНТНУ КАМАТНУ СТОПУ ПОВЕЋАЛА СА 3,75 НА 4%. ОВО ЈЕ ТРЕЋЕ ПОВЕЋАЊЕ У ПОСЛЕДЊА ТРИ МЕСЕЦА У КОЈИМА ЈЕ РЕФЕРЕНТНА КАМАТНА СТОПА ПОРАСЛА ЗА 1 ПРОЦЕНТНИ ПОЕН.

Свака измена референтне каматне стопе ЕЦБ утиче на каматну стопу на међубанкарске позајмице – ЕУРИБОР. Онда се промене ЕУРИБОР-а преливају на висину месечних рата за отплату стамбених кредита, јер банке у Србији користе ЕУРИБОР као основну камату када грађани Србије узимају ту врсту кредита. Обрачун Института за развој и иновације показује да месечна рата за стамбени кредит од 100.000 евра који је узет 2021. године на 30 година је крајем 2021. године износила 400 евра, а у јуну 2023. године 650 евра. Ово је повећање од око 60% у периоду од годину и по дана, и у складу са повећањем ЕУРИБОРА која су кренула од јула 2022. године поставља се питање износа рате кредита у наредном периоду и какве ће то имати економске последице по грађане Србије.

ЕУРИБОР (енг. EuroInterbankOfferedRate) се обрачунава дневно на међубанкарске позајмице са роком од недељу дана, месец, три месеца и годину дана. Банке у Србији код кредитирања за позајмице у еврима, користе ЕУРИБОР као референтну основну цену новца, на коју додају њихову профитну маржу.

ЛИБОР стопа (енг. LondonInterbankOfferedRate) која представља дневну референтну каматну стопу по којој банке једна другој позајмљују новац на лондонском међубанкарском тржишту.

БЕЛИБОР (енг. BelgradeInterbankOfferedRate) који је референтна каматна стопа по којима првокласне српске банке међусобно нуде позајмице у динарима. Банке у Србији БЕЛИБОР најчешће користе као основну цену новца код кредитирања у динарима, на шта додају профитну маржу.

Кретање референтне каматне стопе ЕЦБ ће зависити од постизања циља ЕЦБ који подразумева осигурање стабилности цена и постизање циљане инфлације од 2%. Тренутно је инфлација далеко од циљaне вредности, па се користи подизање референте каматне стопе као најефикаснији механизам у њеном обуздавању. Стопа инфлације у еврозони у мају 2023. је износила 6,1%, и мања је за 0,9 процентних поена у односу на април 2023. када је износила 7,0%. Инфлација у Сједињеним Америчким Државама (САД) у мају 2023. године је износила 4%, што је за око 2 процентна поена ниже него у еврозони. У Републици Србији инфлација је у мају 2023. износила 14,8%, што је далеко изнад еврозоне и САД.

Како раст рате за отплату стамбених кредита погоршава положај становника који су се одлучили за куповину некретнине, поставља се питање како економски и финансијски планирати будућност. Према пројекцијама ЕЦБ, инфлација у 2023. години ће износити 5,4%, у 2024. години 3%, а онда се приближити у 2025. циљаној и бити 2,2%. На основу макроекономских прогноза, закључак је да се рате на стамбене кредите неће значајније смањивати до половине 2025. године, када би требало да дође до силазног тренда и нивоа на коме ће бити ниже. И након смањења, не би требало очекивати да буду на нивоу као у периоду од 2016. до половине 2022. године, јер је тада ЕУРИБОР био на историјском минимуму, па самим тим и месечни износ за отплату стамбених кредита.

Аутор: Институт за развој и иновације

Извор података: Европска централна банка, Евростат

Контакт: iri@iri.rs

Пошаљи коментар