Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

ODRŽANA KONFERENCIJA O PREDLOGU FISKALNIH OLAKŠICA

 -  - ODRŽANA KONFERENCIJA O PREDLOGU FISKALNIH OLAKŠICA

Institut za razvoj i inovacije održao 6. juna završnu konferenciju „I mame imaju pravo!“, gde su predstavljeni rezultati analize i predlog za poboljšanje položaja majki na tržištu rada.

Predložena mera podrazumeva trogodišnje subvencionisanje doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti, za žene koje se nakon isteka porodiljskog odsustva vraćaju na posao. Predlogom mere su obuhvaćene i nezaposlene i neaktivne majke, koje bi mogle biti korisnice ove subvencije ukoliko se zaposle do detetove navršene druge godine života. U prvoj godini subvencionisanje doprinosa bi iznosilo 65%, u drugoj 60% i u trećoj 50%.
Višestruki pozitivni efekti koji se očekuju od ove mere jesu dugoročno zadržavanje posla majki, podsticaj za zapošljavanje onih koje su pre porođaja bile nezaposlene, smanjenje finansijske zavisnosti majki i mogućnost njihovog karijernog razvoja. Osim toga, predložena mera pogoduje i preduzećima, čiji troškovi poslovanja će se smanjiti.
Kao krajnji cilj ove mere postavlja se povećanje stope fertiliteta koja trenutno iznosi 1,48, a za prostu reprodukciju broja stanovnika potrebno je da iznosi 2,1.