Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

Slučaj izgubljenih ulaganja u obrazovanje

 -  - Slučaj izgubljenih ulaganja u obrazovanje

Nedostatak ljudskog kapitala u ne tako dalekoj budućnosti može u velikoj meri uticati na ekonomsku sudbinu jedne zemlje i životni standard građana zapadnog Balkana. Ako se trend emigracije nastavi, to će doneti niz društveno-ekonomskih problema, od kojih su neki sada vidljivi: pritisci na penzijske fondove, zdravstvene usluge i usluge socijalne zaštite, smanjenje potencijalnog rasta BDP-a zbog smanjenja faktora ljudskog kapitala, poremećaji na tržištu rada itd.

Emigracija se ne može zaustaviti ili poništiti, ali se može u određenoj meri ublažiti ili čak može doneti zemlji koristiti. Višedimenzionalnost fenomena migracije podrazumeva niz pozitivnih faktora koji se, da bi stupili na snagu, moraju obezbediti aktivnim merama države: 1) uspostavljanje baze podataka sa preciznom evidencijom o migracijama iz zemalja zapadnog Balkana; 2) jačanje veza sa dijasporom kroz nove tehnologije i komunikacione kanale; 3) stvaranje interaktivnih platformi za razmenu iskustava, ideja i poslovnih predloga; 4) privlačenje investicija u privredu matične zemlje; 5) transfer znanja i tehnologija.