Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

ЧИСТА, ЗДРАВА И ОДРЖИВА ЖИВОТНА СРЕДИНА ЈЕ ЉУДСКО ПРАВО!

 -  - ЧИСТА, ЗДРАВА И ОДРЖИВА ЖИВОТНА СРЕДИНА ЈЕ ЉУДСКО ПРАВО!

Институт за развој и иновације жели да свим грађанима Републике Србије честита Међународни дан људских права. Овај празник се обележава 10. децембра, у знак сећања на дан када су 1948. године Уједињене нације усвојиле Универзалну декларацију о људским правима.

Тема овогодишње комеморације је креирање фер друштва за будуће генерације. Један од начина на који то можемо учинити јесте очувањем и унапређењем животне средине у којој већ живимо. Савет за људска права Уједињених нација кроз Резолуцију 48/13 препознаје да је чиста, здрава и одржива животна средина људско право.

Један од главних изазова са којим се свет нашао јесте огромна количина пластичног отпада који уништава планету. Институт за развој и иновације у сарадњи са деветнаест организација из Европе, а у оквиру пројекта „Рециклажа ПЕ и ПЕТ амбалаже – упПЕ-Т“ (Upcycling of PE and PET waste – upPE-T) који је финансиран од стране Европске уније, тежи ка томе да пронађе иновативно решење за рециклажни отпад од ПЕ (полиетилен) и ПЕТ (полиетилен терефталт) амбалаже; односно њихово претварање у низ биоразградивих пластика за производњу амбалаже за храну и пиће.

Желимо да будућим генерацијама оставимо бољу планету, са мање пластичног отпада који штети свима нама.