Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

ČISTA, ZDRAVA I ODRŽIVA ŽIVOTNA SREDINA JE LJUDSKO PRAVO!

 -  - ČISTA, ZDRAVA I ODRŽIVA ŽIVOTNA SREDINA JE LJUDSKO PRAVO!

Institut za razvoj i inovacije želi da svim građanima Republike Srbije čestita Međunarodni dan ljudskih prava. Ovaj praznik se obeležava 10. decembra, u znak sećanja na dan kada su 1948. godine Ujedinjene nacije usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

Tema ovogodišnje komemoracije je kreiranje fer društva za buduće generacije. Jedan od načina na koji to možemo učiniti jeste očuvanjem i unapređenjem životne sredine u kojoj već živimo. Savet za ljudska prava Ujedinjenih nacija kroz Rezoluciju 48/13 prepoznaje da je čista, zdrava i održiva životna sredina ljudsko pravo.

Jedan od glavnih izazova sa kojim se svet našao jeste ogromna količina plastičnog otpada koji uništava planetu. Institut za razvoj i inovacije u saradnji sa devetnaest organizacija iz Evrope, a u okviru projekta „Reciklaža PE i PET ambalaže – upPE-T“ (Upcycling of PE and PET waste – upPE-T) koji je finansiran od strane Evropske unije, teži ka tome da pronađe inovativno rešenje za reciklažni otpad od PE (polietilen) i PET (polietilen tereftalt) ambalaže; odnosno njihovo pretvaranje u niz biorazgradivih plastika za proizvodnju ambalaže za hranu i piće.

Želimo da budućim generacijama ostavimo bolju planetu, sa manje plastičnog otpada koji šteti svima nama.