Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

Економски ефекти увођења олакшица на зараде мајки након порођаја

 -  - Економски ефекти увођења олакшица на зараде мајки након порођаја

Унапређење положаја мајки на тржишту рада могуће је постићи увођењем мере фискалне политике субвенција на доприносе за обавезно социјално осигурање на терет запосленог и послодавца. Држава би три године субвенционисала обавезне доприносе за социјално осигурање: у првој години држава би субвенционисала 65% обавезних доприноса, у другој 60% и у трећој 50%.

Креирана су три сценарија како би се проценили трошкови предложене мере. Први сценарио је конзервативни који претпоставља да увођење мере не доводи до значајних промена на тржишту рада, те би трошкови субвенције у трећој години били 298,1 милиона евра, а мером би било обухваћено око 118 хиљада мајки. Средње оптимистичан Сценарио 2 предвиђа да трошкови уведене субвенције у трећој години достигну ниво од 321,2 милиона евра, а мером би било обухваћено 127 хиљада мајки. Трећи сценарио је најоптимистичнији сценарио у смислу да су значајни ефекти уведене мере на тржишту рада видљиви већ у првој години. Трошкови мере у трећој години према Сценарију 3 износе 336,4 милиона евра, а процена је да би 133 хиљаде мајки било обухваћено.