Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

Ekonomski efekti uvođenja olakšica na zarade majki nakon porođaja

 -  - Ekonomski efekti uvođenja olakšica na zarade majki nakon porođaja

Unapređenje položaja majki na tržištu rada moguće je postići uvođenjem mere fiskalne politike subvencija na doprinose za obavezno socijalno osiguranje na teret zaposlenog i poslodavca. Država bi tri godine subvencionisala obavezne doprinose za socijalno osiguranje: u prvoj godini država bi subvencionisala 65% obaveznih doprinosa, u drugoj 60% i u trećoj 50%.

Kreirana su tri scenarija kako bi se procenili troškovi predložene mere. Prvi scenario je konzervativni koji pretpostavlja da uvođenje mere ne dovodi do značajnih promena na tržištu rada, te bi troškovi subvencije u trećoj godini bili 298,1 miliona evra, a merom bi bilo obuhvaćeno oko 118 hiljada majki. Srednje optimističan Scenario 2 predviđa da troškovi uvedene subvencije u trećoj godini dostignu nivo od 321,2 miliona evra, a merom bi bilo obuhvaćeno 127 hiljada majki. Treći scenario je najoptimističniji scenario u smislu da su značajni efekti uvedene mere na tržištu rada vidljivi već u prvoj godini. Troškovi mere u trećoj godini prema Scenariju 3 iznose 336,4 miliona evra, a procena je da bi 133 hiljade majki bilo obuhvaćeno.