Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

Еспресо индекс за 2020. годину

 -  - Еспресо индекс за 2020. годину

Тим истраживача Института за развој и иновације је спровео истраживање Еспресо индекс за 2020. годину са циљем да се апроксимативно израчуна куповна моћ у свим јединицама локалне самоуправе у Републици Србији.

Шири циљ овог истраживања је да анализира разлике између региона, области, градова и општина; као и да отвори питање повезаности интерних миграција у Србији и услова живота грађана.

Како би се израчунала апроксимација куповне моћи било је потребно пописати цене добра које је најупоредивије, тј. чије карактеристике су најсличније по местима у Србији. За то је одабран кратки еспресо.

Места која имају већу еспресо куповну моћ од просека свих општина и градова имају индекс већи од 100 поена, док она са мањом куповном моћи имају вредност индекса мању од 100 поена.

Један од закључака истраживања је да се интерне миграције у Србији не одвијају превасходно од места са мањом куповном моћи ка онима са већом.