Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

Espreso indeks za 2020. godinu

 -  - Espreso indeks za 2020. godinu

Tim istraživača Instituta za razvoj i inovacije je sproveo istraživanje Espreso indeks za 2020. godinu sa ciljem da se aproksimativno izračuna kupovna moć u svim jedinicama lokalne samouprave u Republici Srbiji.

Širi cilj ovog istraživanja je da analizira razlike između regiona, oblasti, gradova i opština; kao i da otvori pitanje povezanosti internih migracija u Srbiji i uslova života građana.

Kako bi se izračunala aproksimacija kupovne moći bilo je potrebno popisati cene dobra koje je najuporedivije, tj. čije karakteristike su najsličnije po mestima u Srbiji. Za to je odabran kratki espreso.

Mesta koja imaju veću espreso kupovnu moć od proseka svih opština i gradova imaju indeks veći od 100 poena, dok ona sa manjom kupovnom moći imaju vrednost indeksa manju od 100 poena.

Jedan od zaključaka istraživanja je da se interne migracije u Srbiji ne odvijaju prevashodno od mesta sa manjom kupovnom moći ka onima sa većom.