Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

Рециклажа ПЕ и ПЕТ амбалажа – УпПЕ-Т

 -  - Рециклажа ПЕ и ПЕТ амбалажа – УпПЕ-Т

„Рециклажа ПЕ и ПЕТ амбалаже – упПЕ-Т“ (Upcycling of PE and PET waste – upPE-T) је четворогодишњи пројекат који Институт за развој и иновације реализује у периоду од 2020. до 2024. године, заједно са двадесет организација из 10 европских земаља (Шпаније, Немачке, Аустрије, Финске, Италије, Естоније, Грчке, Турске и Хрватске).

Циљ пројекта је проналазак иновативних решења за рециклажни отпад од ПЕ (полиетилен) и ПЕТ (полиетилен терефталт) амбалажа, односно њихово претварање у низ биоразградивих пластика за производњу амбалаже за храну и пиће.

Полиетилен (ПЕ) и полиетилен терефталт (ПЕТ) су водеће пластике у употреби за производњу амбалажа за храну и пиће (43% ПЕ и 19% ПЕТ).  Управљање овим пластичним отпадом представља велики изазов за глобално друштво, поготово имајући у виду да пластична амбалажа чини 60% од укупног пластичног отпада у Европи.

Основне активности на пројекту односе се на проналазак иновативних решења за рециклажни отпад од ПЕ и ПЕТ амбалажа. Институт за развој и иновације задужен је за део који се односи на интеграцију друштвено-хуманистичких дисциплина и родних аспеката у цео овај процес, односно води истраживања о ставовима грађана и предузећа о рециклирању у три земље – Финска, Италија и Србија. Такође, анализа обухвата и анализу законодавног оквира у области рециклаже у ове три земље.