Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

Reciklaža PE i PET ambalaža – UpPE-T

 -  - Reciklaža PE i PET ambalaža – UpPE-T

„Reciklaža PE i PET ambalaže – upPE-T“ (Upcycling of PE and PET waste – upPE-T) je četvorogodišnji projekat koji Institut za razvoj i inovacije realizuje u periodu od 2020. do 2024. godine, zajedno sa dvadeset organizacija iz 10 evropskih zemalja (Španije, Nemačke, Austrije, Finske, Italije, Estonije, Grčke, Turske i Hrvatske).

Cilj projekta je pronalazak inovativnih rešenja za reciklažni otpad od PE (polietilen) i PET (polietilen tereftalt) ambalaža, odnosno njihovo pretvaranje u niz biorazgradivih plastika za proizvodnju ambalaže za hranu i piće.

Polietilen (PE) i polietilen tereftalt (PET) su vodeće plastike u upotrebi za proizvodnju ambalaža za hranu i piće (43% PE i 19% PET).  Upravljanje ovim plastičnim otpadom predstavlja veliki izazov za globalno društvo, pogotovo imajući u vidu da plastična ambalaža čini 60% od ukupnog plastičnog otpada u Evropi.

Osnovne aktivnosti na projektu odnose se na pronalazak inovativnih rešenja za reciklažni otpad od PE i PET ambalaža. Institut za razvoj i inovacije zadužen je za deo koji se odnosi na integraciju društveno-humanističkih disciplina i rodnih aspekata u ceo ovaj proces, odnosno vodi istraživanja o stavovima građana i preduzeća o recikliranju u tri zemlje – Finska, Italija i Srbija. Takođe, analiza obuhvata i analizu zakonodavnog okvira u oblasti reciklaže u ove tri zemlje.