Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

Конференција „BRAIN DRAIN и добра управа“

 -  - Конференција „BRAIN DRAIN и добра управа“

На конференцији „Braindrain и добра управа у Источној и Југоисточној Европи – Миграција стручњака као изазов за земље порекла“, организованој у Београду, директор Институт за развој и иновације, Ненад Јевтовић, представио је резултате анализе „Трошкови емиграције младих“, након чега је уследила дискусија о изазовима који се јављају емиграцијом младих људи.

Добијени резултати показују да је директно и индиректно, услед немогућности да се годишњи одлив становништва спречи њиховим запошљавањем, генерисан годишњи губитак бруто додатне вредности у износу од око 897,3 милиона евра што чини око 2,1% БДП-а из 2018. године. Најзначајнија корист емиграционог тока јесу дознаке. По висини учешћа дознака у БДП-у Србија се налази у самом врху европских земаља, тачније уз Албанију на првом месту, са учешћем између 5% и 6% БДП-а.

Дискусији је присуствовало око 35 стручњака, бивших и актуелних стипендиста Robert Bosch Фондације и Немачког савета за спољну политику (DGAP).