Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

Међународни дан младих

 -  - Међународни дан младих

УЛАГАЊЕМ У МЛАДЕ УЛАЖЕМО У НАШУ БУДУЋНОСТ

Институт за развој и иновације честита младима Међународни дан младих уз поруку друштву – Улагањем у младе улажемо у нашу будућност.

На данашњи дан истичемо податак да је у Србији стопа незапослености младих између 15 и 24 године, у првом кварталу 2021. године износила 32,2%. Висока стопа незапослености младих ствара кључни проблем са којим се младе особе сусрећу након завршеног школовања – наћи посао. Како су најмобилнији део популације, као последица долази до емиграција младих из Србије и региона ка Европској унији пре свега. Према процени ОЕЦД-а из Србије је  у периоду од 2012. до 2016. годишње одлазило између 15 и 49 хиљада људи. Одласком младих српско друштво годишње губи улагања и потенцијални БДП у износу од 1,2 до 2 млрд евра.

Институт за развој и иновације је кроз истраживање  Трошкови емиграције младих  указивао на економске последице и губитке по друштво које су изазване емиграцијом младих.