Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

Međunarodni dan mladih

 -  - Međunarodni dan mladih

ULAGANJEM U MLADE ULAŽEMO U NAŠU BUDUĆNOST

Institut za razvoj i inovacije čestita mladima Međunarodni dan mladih uz poruku društvu – Ulaganjem u mlade ulažemo u našu budućnost.

Na današnji dan ističemo podatak da je u Srbiji stopa nezaposlenosti mladih između 15 i 24 godine, u prvom kvartalu 2021. godine iznosila 32,2%. Visoka stopa nezaposlenosti mladih stvara ključni problem sa kojim se mlade osobe susreću nakon završenog školovanja – naći posao. Kako su najmobilniji deo populacije, kao posledica dolazi do emigracija mladih iz Srbije i regiona ka Evropskoj uniji pre svega. Prema proceni OECD-a iz Srbije je  u periodu od 2012. do 2016. godišnje odlazilo između 15 i 49 hiljada ljudi. Odlaskom mladih srpsko društvo godišnje gubi ulaganja i potencijalni BDP u iznosu od 1,2 do 2 mlrd evra.

Institut za razvoj i inovacije je kroz istraživanje  Troškovi emigracije mladih ukazivao na ekonomske posledice i gubitke po društvo koje su izazvane emigracijom mladih.