Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

Миграције у земљама западног Балкана

 -  - Миграције у земљама западног Балкана

На међународној конференцији „Миграције, дијаспора и развој у Албанији и западном Балкану“, одржаној у Тирани, директор Института за развој и иновације приказао је резултате анализе „Трошкови емиграције младих“ у земљама западног Балкана Србије, Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Северне Македоније.

Недостатак људског капитала у не тако далекој будућности може у великој мери утицати на економску судбину региона и животни стандард грађана западног Балкана. Ако се тренд емиграције настави, то ће донети низ друштвено-економских проблема, од којих су неки сада видљиви: притисци на пензијске фондове, здравствене услуге и услуге социјалне заштите, смањење потенцијалног раста БДП-а због смањења фактора људског капитала, поремећаји на тржишту рада итд.
Закључак који проистиче је да емиграцијом друштво губи средства која су уложена у образовање појединца, и ти трошкови на годишњем нивоу износе 503 милиона евра за Албанију, 1,2 милијарде евра за Србију и 433 милиона евра за Северну Македонију.