Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

Migracije u zemljama zapadnog Balkana

 -  - Migracije u zemljama zapadnog Balkana

Na međunarodnoj konferenciji „Migracije, dijaspora i razvoj u Albaniji i zapadnom Balkanu“, održanoj u Tirani, direktor Instituta za razvoj i inovacije prikazao je rezultate analize „Troškovi emigracije mladih“ u zemljama zapadnog Balkana Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije.

Nedostatak ljudskog kapitala u ne tako dalekoj budućnosti može u velikoj meri uticati na ekonomsku sudbinu regiona i životni standard građana zapadnog Balkana. Ako se trend emigracije nastavi, to će doneti niz društveno-ekonomskih problema, od kojih su neki sada vidljivi: pritisci na penzijske fondove, zdravstvene usluge i usluge socijalne zaštite, smanjenje potencijalnog rasta BDP-a zbog smanjenja faktora ljudskog kapitala, poremećaji na tržištu rada itd.
Zaključak koji proističe je da emigracijom društvo gubi sredstva koja su uložena u obrazovanje pojedinca, i ti troškovi na godišnjem nivou iznose 503 miliona evra za Albaniju, 1,2 milijarde evra za Srbiju i 433 miliona evra za Severnu Makedoniju.