Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

ОДРЖАН ДРУГИ ОКРУГЛИ СТО „И МАМЕ ИМАЈУ ПРАВО!“

 -  - ОДРЖАН ДРУГИ ОКРУГЛИ СТО „И МАМЕ ИМАЈУ ПРАВО!“

Други округли сто „И маме имају право!“ био је посвећен положају незапослених мама на тржишту рада. На округлом столу разговарали су представници државе, цивилног друштва и независних институција. Кроз округли сто покренут је велики број тема и идентификован низ проблема са којима се суочавају незапослене маме на тржишту рада.

Ненад Јевтовић, директор Института за развој и иновације, испред тима истраживача одржао је презентацију кроз коју је представио положај незапослених мама и жена на тржишту рада. Такође, кроз презентацију истакао је да је у 2019. години било 64.399 мама, од тога 53.769 економски активно, а 10.630 економски неактивно. Од 10.630 мама 6.237 радило је кућне послове.

Учесници округлог стола значајно су допринели дискусији и препознавању кључних изазова са којима се суочавају незапослене маме на тржишту рада.

Као главни закључци округлог стола произашло је то да је неопходно изградити пакете мера за подршку родитељима приликом враћања са породиљског одсуства и одсуства ради неге детета, изградити родно сензитивне анализе и студије, користити податке из различитих извора као што су: Анкета о радној снази, Демографска статистика и регистар Националне службе за запошљавање.