Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

Одржана је прва трибина „Вече струке“

 -  - Одржана је прва трибина „Вече струке“

Институт за развој и иновације је 6. јуна организовао прву трибину „Вече струке“ на тему идеја економисткиње Маријане Мацукато и могућностима примене тих идеја у Србији. Говорници на трибини су били Милан Ћулибрк, уредник рубрике политика и економија у недељнику Радар, Иван Радановић, економски новинар и колумниста Института за развој и иновације, и Ненад Јевтовић, директор Института за развој и иновације. У динамичној дискусији су учествовали и представници независних институција, образовног, цивилног и пословног сектора.

Трибину је отворио Небојша Новковић, који је у улози модератора представио најважније правце размишљања и дела Маријане Мацукато. Затим се учесницима и учесницама обратио Иван Радановић, колумниста Института за развој и иновације, који је дао темељан теоријски увод и јасне правце за формирање дискусије о идеји, активностима и значају предузетниче државе, негативним аспектима модерног консалтинга и потреби за вишом сврхом у економским циљевима. Милан Ћулибрк је говорио о изазовима државних институција које су недовољно посвећене активном ивестирању у иновације и јавни интерес, и подсетио присутне на потребу за практичним и јасним економским ангажманом. Ненад Јевтовић је, наслањајући се на колумну „Немамо ми ципеле за то“, изнео тврдњу да су идеје Маријане Мацукато неприлагођене за државу која нема јасно изграђену институционалну инфраструкуру. Јевтовић је наговестио да је за развој потребан јасан и складан рад умрежених појединаца на кључним местима, чиме би се формирала мрежа потребног социјалног капитала способног да ствара вредност у нашој земљи.
У разговору је закључено да у Србији постоји потреба за већом умерености појединаца бављења јавним интересом; јер постоји велики потенцијал изузетних појединаца, чије би идеје, пословне праксе и образовни методи били полуга за економски развој.