Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА О ПРЕДЛОГУ ФИСКАЛНИХ ОЛАКШИЦА

 -  - ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА О ПРЕДЛОГУ ФИСКАЛНИХ ОЛАКШИЦА

Институт за развој и иновације одржао 6. јуна завршну конференцију „И маме имају право!“, где су представљени резултати анализе и предлог за побољшање положаја мајки на тржишту рада.

Предложена мера подразумева трогодишње субвенционисање доприноса за пензионо и инвалидско осигурање, здравствено осигурање и осигурање за случај незапослености, за жене које се након истека породиљског одсуства враћају на посао. Предлогом мере су обухваћене и незапослене и неактивне мајке, које би могле бити кориснице ове субвенције уколико се запосле до дететове навршене друге године живота. У првој години субвенционисање доприноса би износило 65%, у другој 60% и у трећој 50%.

Вишеструки позитивни ефекти који се очекују од ове мере јесу дугорочно задржавање посла мајки, подстицај за запошљавање оних које су пре порођаја биле незапослене, смањење финансијске зависности мајки и могућност њиховог каријерног развоја. Осим тога, предложена мера погодује и предузећима, чији трошкови пословања ће се смањити.

Као крајњи циљ ове мере поставља се повећање стопе фертилитета која тренутно износи 1,48, а за просту репродукцију броја становника потребно је да износи 2,1.