Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

Округли сто „Како до повећања мобилности?”

 -  - Округли сто „Како до повећања мобилности?”

Институт за развој и иновације, у оквиру пројекта „Мобилност радне снаге између Србије и земаља западног Балкана – Како до повећања мобилности?”, је 16. априла организовао округли сто на тему „Како до повећања мобилности?”. На округлом столу разговарали су представници независних институција, цивилног и пословног сектора. Кроз разговор покренут је велики број тема и питања која се односе на унапређење радних миграција на територији западног Балкана.

 Округли сто отворила је Ана Томашевић, менаџерка пројекта, представљањем пројекта и његових циљева. Затим се учесницима и учесницама обратио Небојша Новковић, истраживач у Институт за развој и иновације, и представио основне закључке анализе тржишта рада на западном Балкану; као и динамику радних миграција и специфичност тржишта рада западног Балкана.
Закључак је да Србија бележи значајан дефицит радне снаге, и да се ова појава решава углавном запошљавањем страних радника кроз привремене радне миграције. Највећи број страних радника је ангажован у сектору грађевинарства. Образовни степен запослених радника примарно обухвата трећи, четврти и седми степен, али и нискоквалификоване раднике. Највећи број страних радника долази из Русије – оквирно 19.000 издатих радних дозвола, затим из Кине – оквирно 11.000 издатих радних дозвола, из Турске – 5800, и Индије – око 3000 издатих радних дозвола.
Учесници округлог стола су се сагласили да је за креирање одрживе економске политике  потребна блиска сарадња државних институција са експертским организацијама које као ужу област истраживања обрађују мобилност радне снаге.
Пројекат „Мобилност радне снаге“ се имплементира уз подршку Фондације за отворено друштво.