Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

Основан је савез за регенеративну пољопривреду Србије

 -  - Основан је савез за регенеративну пољопривреду Србије

Пољопривредна производња у Србији суочава се многим изазовима у погледу одрживости, отпорности и исплативости. Регенеративна пољопривреда, односно мере које се подразумевају као регенеративне пружају значајне одговоре на ове изазове од остваривања високих и стабилних приноса преко повећања биодиверзитета и унапређења квалитета земљишта на појединачним фармама, до ширег контекста који се односи на смањење емисија угљеника.

Институт за развој и иновације (ИРИ) један је од оснивача Савеза за регенеративну пољопривреду Србије заједно са партнерским организацијама ABE (Association of Balkan Eco-Innovations), компанијом GILAB и Пољопривредним факултетом у Новом Саду, све уз подршку пољопривредника који већ примењују регенеративне пољопривредне методе у својој производњи.
Мисија Савеза се односи на решавање системских проблема кроз сарадњу привреде, академске заједнице, јавног сектора, удружења пољопривредника, цивилног друштва и других заинтересованих страна са визијом одрживе, економски стабилне и развијене пољопривредне производње, засноване на регенеративним принципима, која омогућава домаћим пољопривредницима да буду у независној, отпорној и стабилној позицији.
Активности Савеза се спроводе кроз пет радних група. ИРИ води радну групу која се бави механизмима финансијске подршке и другим друштвеним подстицајима регенеративној пољопривреди. План Савеза за 2024. годину је да укључи што већи број заинтересованих страна, да успостави континуитет рада и спроведе значајан број активности укључујући одржавање предавања, тренинга, радионица, израде едукативних и информативних материјала и успостављања демо-фарми.