Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

ОТПОЧЕО ЈЕ НОВИ HORIZON EUROPE ПРОЈЕКАТ „ДАЛИА“

 -  - ОТПОЧЕО ЈЕ НОВИ HORIZON EUROPE ПРОЈЕКАТ „ДАЛИА“

Институт за развој и иновације покренуо је пројекат ДАЛИА (Danube Region Water Lighthouse Action) као део конзорцијума којег чине 22 експертске организације (универзитети, јавне установе, МСП и НВО) са седиштима у 8 подунавских држава Европске уније и придружених земаља.

Слив реке Дунав представља виталну артерија регионалних екосистема са значајним утицајем на животну средину. Будући да у његовој близини живи 79 милиона људи, слив реке Дунав има важну економску улогу и непроцењив културни значај. ДАЛИА се бави овим сложеним и деликатним екосистемом и приступа му на холистички начин.
Пројекат има за циљ да унапреди обнову слатководних и прелазних екосистема у сливу реке Дунав развојем ДАЛИА алата који ће бити интегрисан у Danube Mission Hub. Тиме ће се допринети доношењу квалитетнијих одлука у вези заштите слатководних екосистема и унапређења повезаности и заштите локалних заједница од екстремних временских прилика и загађења животне средине.
ДАЛИА ће такође подржати имплементацију иницијатива ЕУ и УН, посебно Оквирне директиве о водама, спровођењем иновативних акција у различитим подунавским регионима и њиховим јачањем како би се утицај пренео на ширу мрежу екосистема.
Пројекат ДАЛИА је финансиран од стране Европске уније кроз програм Horizon Europe.