Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

ПРЕДЛОГ МЕРА „И МАМЕ ИМАЈУ ПРАВО“ ПРЕДСТАВЉЕН НАРОДНИМ ПОСЛАНИЦАМА

 -  - ПРЕДЛОГ МЕРА „И МАМЕ ИМАЈУ ПРАВО“ ПРЕДСТАВЉЕН НАРОДНИМ ПОСЛАНИЦАМА

Директор Институтa за развој и иновације, Ненад Јевтовић, је 4. и 5. новембра 2022. године учествовао на Уводном семинару за народне посланице где је представио предлог мере економске политике посвећен унапређењу положаја будућих мајки.

Предложена мера подразумева трогодишње субвенционисање доприноса за пензионо и инвалидско осигурање, здравствено осигурање и осигурање за случај незапослености, за жене које се након истека породиљског одсуства враћају на посао. Предлогом мере су обухваћене и незапослене и неактивне мајке, које би могле бити кориснице ове субвенције уколико се запосле до дететове навршене друге године живота. У првој години субвенционисање доприноса би износило 65%, у другој 60% и у трећој 50%.

Након представљања предложене мере народне посланице су изнеле мишљење о самој мери фискалне политике, као и смернице за њене измене и допуне.

Представник Института за развој и иновације је као крајњи циљ ове мере истакао повећање стопе фертилитета која тренутно износи 1,48, а за просту репродукцију броја становника потребно је да износи 2,1.