Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

PREDLOG MERA „I MAME IMAJU PRAVO“ PREDSTAVLJEN NARODNIM POSLANICAMA

 -  - PREDLOG MERA „I MAME IMAJU PRAVO“ PREDSTAVLJEN NARODNIM POSLANICAMA

Direktor Instituta za razvoj i inovacije, Nenad Jevtović, je 4. i 5. novembra 2022. godine učestvovao na Uvodnom seminaru za narodne poslanice gde je predstavio predlog mere ekonomske politike posvećen unapređenju položaja budućih majki.

Predložena mera podrazumeva trogodišnje subvencionisanje doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti, za žene koje se nakon isteka porodiljskog odsustva vraćaju na posao. Predlogom mere su obuhvaćene i nezaposlene i neaktivne majke, koje bi mogle biti korisnice ove subvencije ukoliko se zaposle do detetove navršene druge godine života. U prvoj godini subvencionisanje doprinosa bi iznosilo 65%, u drugoj 60% i u trećoj 50%.

Nakon predstavljanja predložene mere narodne poslanice su iznele mišljenje o samoj meri fiskalne politike, kao i smernice za njene izmene i dopune.

Predstavnik Instituta za razvoj i inovacije je kao krajnji cilj ove mere istakao povećanje stope fertiliteta koja trenutno iznosi 1,48, a za prostu reprodukciju broja stanovnika potrebno je da iznosi 2,1.