Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

Предлог олакшица на зараде мајки након порођаја

 -  - Предлог олакшица на зараде мајки након порођаја

У Србији је потребно унапредити тренутно постојеће мере заштите породиља након повратка на посао после одсуства ради неге детета, како би се оснажио њихов положај на тржишту рада. Мера економске политике која се предлаже ради заштите жена након повратка са одсуства ради неге детета је субвенционисање обавезних доприноса за социјално осигурање.

У првој години субвенционисање обавезних доприноса за социјално осигурање би износило 65%, у другој 60% и у трећој 50%. Послодавац не сме отпустити мајку након повратка са одсуства ради неге детета све док прима субвенцију државе. Вишеструки позитивни ефекти обухватају дугорочно задржавање посла мајки, подстицај за запошљавање оних које су пре порођаја биле незапослене, смањење финансијске зависности мајки и могућност њиховог каријерног развоја.

Предложена мера погодује и предузећима, чији трошкови пословања ће се смањити. Такође, мера ће утицати на феномен „казне за материнство. „Казна за материнство“ представља разлику у висини плата између жена које имају децу и жена које немају децу. У питању је дугорочни феномен, који узрокује да мајке имају ниже зараде чак десет година након порођаја.