Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

Predlog olakšica na zarade majki nakon porođaja

 -  - Predlog olakšica na zarade majki nakon porođaja

U Srbiji je potrebno unaprediti trenutno postojeće mere zaštite porodilja nakon povratka na posao posle odsustva radi nege deteta, kako bi se osnažio njihov položaj na tržištu rada. Mera ekonomske politike koja se predlaže radi zaštite žena nakon povratka sa odsustva radi nege deteta je subvencionisanje obaveznih doprinosa za socijalno osiguranje.

U prvoj godini subvencionisanje obaveznih doprinosa za socijalno osiguranje bi iznosilo 65%, u drugoj 60% i u trećoj 50%. Poslodavac ne sme otpustiti majku nakon povratka sa odsustva radi nege deteta sve dok prima subvenciju države. Višestruki pozitivni efekti obuhvataju dugoročno zadržavanje posla majki, podsticaj za zapošljavanje onih koje su pre porođaja bile nezaposlene, smanjenje finansijske zavisnosti majki i mogućnost njihovog karijernog razvoja.

Predložena mera pogoduje i preduzećima, čiji troškovi poslovanja će se smanjiti. Takođe, mera će uticati na fenomen „kazne za materinstvo. „Kazna za materinstvo“ predstavlja razliku u visini plata između žena koje imaju decu i žena koje nemaju decu. U pitanju je dugoročni fenomen, koji uzrokuje da majke imaju niže zarade čak deset godina nakon porođaja.