Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

Представљена студија Трошкови емиграције младих на западном Балкану

 -  - Представљена студија Трошкови емиграције младих на западном Балкану

Директор Института за развој и иновације, Ненад Јевтовић, је на конференцији „Миграције, развој и дијаспора на западном Балкану“ представио регионалну студију Трошкови емиграције младих.

Током презентације резултата и методологије речено је да је ова студија резултат трогодишњег рада који је подразумевао најпре развој методологије и њену примену на случају Републике Србије; а затим и на остале државе у региону.

Ненад Јевтовић је истакао да миграције младих имају позитивне и негативне ефекте по економије региона, али да оне негативне превлађују. Рекао је и да оне које су методологијом посматране су трошкови образовања, губитак потенцијалног БДП-а, као и дознаке као позитивна последица повећања дијаспоре. На основу припремљених студија, земље западног Балкана годишње трпе губитке између 3 и 5 милијарди евра услед емиграције младих.

Највише људи емигрира из Албаније, посматрано и у апсолутном и релативном износу, и на основу података ОЕЦД-а; док највеће губитке у погледу потенцијалног БДП-а трпи Србија, што је последица износа потенцијалног БДП-а по младој особи која емигрира, али и броја емиграната.

Такође, Јевтовић је истакао и да се структура емиграната са западног Балкана мења, док су се у периоду пре кризе миграције из региона убрзавале.

Конференција је одржана у Тирани 27. и 28. октобра 2021. години под покровитељством Western Balkans Fund-a и CESS-a.