Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

ПРЕНОШЕЊЕ ИСКУСТВА У РАЗВОЈУ ЕКОНОМСКИХ ПОЛИТИКА

 -  - ПРЕНОШЕЊЕ ИСКУСТВА У РАЗВОЈУ ЕКОНОМСКИХ ПОЛИТИКА

Институт за развој и иновације је у Сарајеву 30. јуна и 1. јула одржао радионицу посвећену двема мерама економских политика везаних за тржиште рада у Србији. Циљ радионице је био да колеге из Федерације БиХ стекну увид у предлоге и резултате тих политика, као и да сазнају изазове који су се јављали током развоја ових политика.

Најпре је представљен предлог мера за будуће мајке, који подразумева трогодишње субвенционисање обавезних доприноса. У првој години субвенционисање доприноса би износило 65%, у другој 60% и у трећој 50%. Вишеструки позитивни ефекти који се очекују од ове мере јесу дугорочно задржавање посла мајки, подстицај за запошљавање оних које су пре порођаја биле незапослене, смањење финансијске зависности мајки и могућност њиховог каријерног развоја. Осим тога, предложена мера погодује и предузећима, чији трошкови пословања ће се смањити.

Представљен је и програм преобука за графичке дизајнере који се спроводи од 2020. године. Сама обука траје 3 месеца и обухвата радионице из графичког дизајна и предузетништва. Очекивани резултати програма су да након обука учесници раде добро плаћене послове за домаће и иностране компаније. На самом крају програма организује се сајам запошљавања који окупља учеснике обука и компаније које имају потребу за запошљавањем нових кадрова. Кроз пројекат се прати лични и каријерни развој учесника све до њиховог запослења.

Радионицу је организовала канцеларија Вестминстерске фондације за демократију у Сарајеву.