Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

ТЕРЕНСКА ПОСЕТА SZIGETKOZ ПИЛОТ ЛОКАЦИЈИ НА ДУНАВУ

 -  - ТЕРЕНСКА ПОСЕТА SZIGETKOZ ПИЛОТ ЛОКАЦИЈИ НА ДУНАВУ

У оквиру другог састанка пројектног тима DALIA пројекта, одржаног на Универзитету Сечењи Иштван у Ђеру, истраживачи Института за развој и иновације заједно са колегама из 22 партнерске организације посетили су прву демонстрациону локацију у региону Sigetkoz у Мађарској. Иновативне активности на пројекту DALIA подржане су од стране 9 демонстрационих пилот локација у 6 земаља у подручју слива реке Дунав.

Након серије састанака, пројектни тим је посетио Mosoni структуру на Дунаву која је изграђена између 2017. и 2022. године и у коју је уложено 75 милиона евра. Њена намена је обнављање нивоа површинских и подземних вода, ублажавање ризика од поплава, снабдевање еколошке потребе за водом, обнављање мочвара, ублажавање штетних утицаја климатских промена, и боље коришћење природних водних ресурса.

Истраживачи су посетили и брану Dunakiliti, брану која је изграђена 1995. године као одговор на изградњу хидроелектране Bos из 1992. године која је изазвала разне еколошке и економске проблеме. Данас, брана Dunakiliti контролише ниво воде и распоређује проток између главног корита и рукаваца.

На крају дводневних теренских посета, истраживачи су посетили поплавну равницу Доњег Sigetkoza и посетио структуру Asvanji која функционише као рибљи пролаз.