Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

T.E.M. u Bosni i Hercegovini

 -  - T.E.M. u Bosni i Hercegovini

Migracije stanovništva bivše Jugoslavije u zemlje Zapadne Evrope počele su šezdesetih godina prošlog veka, nakon dogovora jugoslovenskog rukovodstva sa liderima Austrije, Francuske, Švedske i Nemačke.

Troškovi školovanja državljanina Bosne i Hercegovine koje se završilo 2018. godine, kumulativno posmatrano, koštalo je oko 13.000 evra za osnovnu školu, 20.200 evra za srednju školu i oko 29.000 hiljada evra za visoke akademske studije.

Rezultati pokazuju da je direktno i indirektno, usled nemogućnosti da se odlazak jednog pojedinca spreči njegovim produktivnim zaposlenjem, generisan godišnji gubitak potencijalnog BDP-a po osobi oko 21.000 evra.

Doprinos doznaka i ostalih ličnih transfera BDP-u od 8% čini da je BiH u samom evropskom vrhu kada se posmatra stopa doprinosa ovih transfera BDP-u.

U Bosni i Hercegovini ne postoje adekvatni podaci o iseljeništvu koji bi omogućili analizu obima, starosne dobi, pola, obrazovne strukture i drugih karakteristika niti postoji baza podataka na osnovu koje bismo mogli pratiti ovaj fenomen u budućnosti.