Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

Troškovi visokog obrazovanja

 -  - Troškovi visokog obrazovanja

Troškovi visokog obrazovanja je projekat podržan od strane Vestminster fondacije za demokratiju koji je Institut za razvoj i inovacije realizovao u toku 2020. godine.

Cilj projekta je da se kvantifikuju troškovi visokog obrazovanja u Srbiji, uz korišćenje demografskih podataka i statistike obrazovanja, kao i makroekonomskih podataka.

Glavna aktivnost na projektu jeste sprovođenje istraživanja „Troškovi visokog obrazovanja“. Istraživanje prikuplja podatke o troškovima visokog obrazovanja na osam fakulteta Univerziteta u Beogradu –  Ekonomskom, Biološkom, Poljoprivrednom, Tehnološko-metalurškom, Elektrotehničkom, Mašinskom, Stomatološkom i Medicinskom.

Dobijeni rezultat pokazao je da kod većine fakulteta su ukupni troškovi školovanja  veći od onih koji su dobijeni za prosečnog studenta istraživanjem „Troškovi emigracije mladih“. Ovaj rezultat je očekivan imajući u vidu da je dobijeni rezultat prethodnog istraživanja „Troškovi emigracije mladih“, predstavljao tek donji prag intervala u kom se ovi troškovi kreću. Ovo istraživanje je pokazalo ponderisani prosek za izabrane fakultete u iznosu od 41.676 evra što nedvosmisleno potvrđuje zaključak o minimalnom trošku iz prvog istraživanja.