Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

Унапређење процеса дигитализације у Србији

 -  - Унапређење процеса дигитализације у Србији

Процес дигитализације у Србији отпочео је 2000-их година, али је све до последњих неколико година текао споро услед недовољне активности државе када је у питању њена улога у процесу. Почетак стратешког и планског бављења процесом означило је доношење Дигиталне агенде 2006. године. Агенду су у почетку чиниле две стратегије: Стратегија развоја електронских комуникација у Републици Србији од 2010. до 2020. године и Стратегија развоја информационог друштва до 2020. године, а касније је допуњавана новим стратегијама.

Доношењем Дигиталне агенде су постављени основни стратешки циљеви и правци развоја дигиталних комуникација и информационо-комуникационих технологија у земљи, а по узору на земље Европске уније. Развој електронске управе је један од постављених циљева чија реализација треба да подстакне развој привреде кроз унапређење пословног амбијента и међународне позиције привреде земље. Доношењем Стратегије развоја електронске управе од 2009. до 2013. је заокружен стратешки оквир за развој електронске управе.

Стратешко спровођење дигитализације захтева одређивање приоритетних група корисника дигиталних услуга. Такође, битно је активно радити на промоцији е-услуга како би се сви грађани са приступом интернету привукли да користе портал. Припрема запослених у јавном сектору за дигитализацију се треба спровести кроз обуке и преобуке.