Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

УСПОСТАВЉЕНА ЈЕ МУЛТИ-АКТЕРСКА ПЛАТФОРМА У ЈАБЛАНИЧКОМ И ПЧИЊСКОМ ОКРУГУ

 -  - УСПОСТАВЉЕНА ЈЕ МУЛТИ-АКТЕРСКА ПЛАТФОРМА У ЈАБЛАНИЧКОМ И ПЧИЊСКОМ ОКРУГУ

У сарадњи са Центром за развој Јабланичког и Пчињског округа, Институт за развој и иновације је у петак 14. јуна организовао догађај којим је озваничено успостављање мулти-актерске платформе (МАП) у Јабланичком и Пчињском округу. Током састанка кључним играчима из ова два округа представљена је улога МАП-а који ће подржати мрежу актера заинтересованих за унапређење социо-економског положаја маргинализованих група и стварање економски независних појединаца.

МАП је основана кроз активности на пројекту ESIRA који ће Институт за развој и иновације спроводити од 2024. до 2028. године, на Horizon Europe програму и уз подршку Европске уније. Пројекат ESIRA се спроводи са циљем унапређења социјалних и економских иновација у изабраним руралним подручјима у Европи, а у Републици Србији су то Јабланички и Пчињски округ.

Након уводног обраћања Драгане Белензаде, директорке Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа, идеје и значај будућих иницијатива усмерених ка унапређењу социо-економских иновација су представили Ненад Јевтовић, директор Института за развој и иновације и Небојша Новковић, менаџер пројекта ESIRA. Током састанка разговарало се са кључним актерима, укључујући представнике локалних самоуправа, бизнис заједнице и невладиних организација, о наредним конкретним корацима и активностима које би унапредиле положај маргинализованих група.

Основни закључак састанка је став о пресудној важности сарадње свих актера у оснаживању социо-економског положаја маргинализованих група, који би допринео њиховој друштвеној инклузији и побољшању стања у друштву. Заједничким радом, локалне иновативне иницијативе могу допринети смањењу стопе незапослености и стопе ризика од сиромаштва, и повећати партиципацију на тржишту рада.

Наредне активности ће подразумевати рад Института за развој и иновације са локалним самоуправа, удружењима грађана, бизнис заједницом и појединцима, а све у координацији са Центром за развој Јабланичког и Пчињског округа.

Заједно за рурална подручја и маргинализоване групе!