Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

ЗАПОЧЕТ ЈЕ ПРОЈЕКАТ „И МАМЕ ИМАЈУ ПРАВО!“

 -  - ЗАПОЧЕТ ЈЕ ПРОЈЕКАТ „И МАМЕ ИМАЈУ ПРАВО!“

Институт за развој и иновације ће у наредних 9 месеци спроводити пројекат ,,И маме имају право!“.

Циљ пројекта је унапређење социо-економског положаја жена након породиљског одсуства и то кроз унапређење положаја и статуса жена из угла тржишта рада и односа са послодавцима. Такође, радиће се на унапређењу системско-законодавног положаја, као и подизању свести и унапређењу информисаности шире јавности о овом проблему са вишеструким политичким, економским и друштвеним последицама.

Релевантна истраживања идентификују неповољан социо-економски положај жена након породиљског одсуства у Републици Србији, превасходно кроз неповољан положај на тржишту рада, неадекватан однос државе и послодаваца према женама након породиљског одсуства, те недовољну информисаност јавности у вези са проблематиком. Трећина свих мајки у тренутку порођаја су у статусу незапослених или економски неактивних лица, а и структура радних места такође је неповољна.

Пројектни задаци фокусираће се на oрганизовање округлих столова, формулисање и објављивање предлога јавних политика за побољшање радног статуса жена које се враћају са породиљског одсуства, те вођење процеса јавног заговарања како би те политике постале део законодавног оквира.

Пројекат „И маме имају право!“ финансиран је од стране Фондације за отворено друштво.