Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

Заседање Тела за праћење економских миграција

 -  - Заседање Тела за праћење економских миграција

Директор Институт за развој и иновације, Ненад Јевтовић, је 13. маја 2019. године, на четвртом заседању Координационог тела за праћење токова економских миграција, презентовао резултате анализе „Трошкови емиграције младих“. Јевтовић је указао на позитивне и негативне ефекте са којима се економија и целокупно друштво суочавају услед одласка младих људи. Најдиректнији трошак са којим се друштво сусреће јесте губитак уложених средстава у образовање. Подаци показују да се у школовање младог високообразованог човека уложи око 34 хиљаде евра, а ко 55 хиљада евра у школовање једног доктора наука.

Такође, резултати показују да се директно и индиректно, услед немогућности да се годишњи одлив становништва спречи њиховим запошљавањем, генерише и годишњи губитак бруто додате вредности од 897,3 милиона евра, што чини 2,1% БДП из 2018. године. По висини учешћа дознака у БДП-у Србија се налази у самом врху европских земаља и ова средства имају важну улогу у националној економији, али се не могу посматрати као генератор будућег развоја или додатног раста све док инвестициона компонента не буде била знатно већа.