Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

СРПСКЕ ГРАЂЕВИНСКЕ ФИРМЕ ИЗВЕЛЕ У ИНОСТРАНСТВУ РАДОВЕ ОД 170 МИЛИОНА ЕВРА

 - ОПЕН  - СРПСКЕ ГРАЂЕВИНСКЕ ФИРМЕ ИЗВЕЛЕ У ИНОСТРАНСТВУ РАДОВЕ ОД 170 МИЛИОНА ЕВРА

СРПСКЕ ГРАЂЕВИНСКЕ ФИРМЕ ИЗВЕЛЕ У ИНОСТРАНСТВУ РАДОВЕ ОД 170 МИЛИОНА ЕВРА

СРПСКИ ГРАЂЕВИНАРИ СУ 2022. ГОДИНЕ У ИНОСТРАНСТВУ ИЗВЕЛИ РАДОВЕ У ВРЕДНОСТИ ОД 170 МИЛИОНА ЕВРА. ОВО ЈЕ ЗА ОКО 30 МИЛИОНА МАЊЕ НЕГО ПРЕ ДВЕ ГОДИНЕ, КАО И ЗА 20 МИЛИОНА МАЊЕ У ОДНОСУ НА 2020. ГОДИНУ КОЈУ ЈЕ ОБЕЛЕЖИЛА ПАНДЕМИЈА КОРОНА ВИРУСА.

У последње три године српски грађевинари радове у иностранству доминантно највише изводе у Европи – чак 85%, док остатак радова изводе углавном у Африци. Тако су у 2022. години у Европи грађевински радови наших фирми вредели 144 милиона, а у афричким земљама 24 милиона евра. Најважније инострано тржиште за српске грађевинске фирме је Руска Федерација, и ту се изводи половина свих радова у иностранству. На другом месту је Немачка где је изведено око седмине свих радова, а на трећем месту је Уганда која готово у стопу прати по вредности и уделу Немачку.

Како српске фирме спроводе грађевинске радове у иностранству и за део тих послова ангажују раднике из Србији, тако и у Србији, углавном на великим инфраструктурним пројектима, раде стране фирме и радници. Према истраживању Института за развој и иновације, а на основу података из Миграционог профила, повећан је броја издатих дозвола за привремени боравак за рад, и то пре свега грађанима НР Кине и Турске. У 2021. години у односу на 2011, Кинеза је за преко 5 хиљада више у овој категорији, док се Турци у овој категорији појављују први пут 2016. године, и у 2021. години их је било око 4 хиљаде.

Извођење грађевинских радова српских фирми не прати трошење и уградња опреме из Србије, па тако само непуних 3% од вредности изведених радова чине материјали и уграђена опрема из Републике Србије. У апсолутном износу то је око 4,5 милиона евра и не представља значајан фактор који доприноси српском извозу. Како би се стекло поређење колико грађевинских радова се изводи у иностранству и колико је то у односу на некадашње југословенске и српске грађевинске гиганте, требало би рећи да су радови у иностранству 25 пута мањи од оних које наше фирме изведу у Србији. Тако је у 2021. години  вредност изведених грађевинских радова у Србији износила нешто мање од 5 милијарди евра, а у иностранству 200 милиона евра.

На  пословима које спроводе српске грађевинске фирме у иностранству било је ангажовано око 1.500 радника из Србије. Највише их је било у Немачкој, иако се тек 14% радова у 2022. години спровело у тој земљи. Док руско тржиште бележи највеће вредности изведених радова српских грађевинских фирми у еврима, а ангажовано је само 10% од укупног броја радника које српске фирме ангажују за ове послове.

Аутор: Институт за развој и иновације

Извор података: Републички завод за статистику

Контакт: iri@iri.rs

Пошаљи коментар