Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

SRPSKE GRAĐEVINSKE FIRME IZVELE U INOSTRANSTVU RADOVE OD 170 MILIONA EVRA

 - OPEN  - SRPSKE GRAĐEVINSKE FIRME IZVELE U INOSTRANSTVU RADOVE OD 170 MILIONA EVRA

SRPSKE GRAĐEVINSKE FIRME IZVELE U INOSTRANSTVU RADOVE OD 170 MILIONA EVRA

SRPSKI GRAĐEVINARI SU 2022. GODINE U INOSTRANSTVU IZVELI RADOVE U VREDNOSTI OD 170 MILIONA EVRA. OVO JE ZA OKO 30 MILIONA MANJE NEGO PRE DVE GODINE, KAO I ZA 20 MILIONA MANJE U ODNOSU NA 2020. GODINU KOJU JE OBELEŽILA PANDEMIJA KORONA VIRUSA.

U poslednje tri godine srpski građevinari radove u inostranstvu dominantno najviše izvode u Evropi – čak 85%, dok ostatak radova izvode uglavnom u Africi. Tako su u 2022. godini u Evropi građevinski radovi naših firmi vredeli 144 miliona, a u afričkim zemljama 24 miliona evra. Najvažnije inostrano tržište za srpske građevinske firme je Ruska Federacija, i tu se izvodi polovina svih radova u inostranstvu. Na drugom mestu je Nemačka gde je izvedeno oko sedmine svih radova, a na trećem mestu je Uganda koja gotovo u stopu prati po vrednosti i udelu Nemačku.

Kako srpske firme sprovode građevinske radove u inostranstvu i za deo tih poslova angažuju radnike iz Srbiji, tako i u Srbiji, uglavnom na velikim infrastrukturnim projektima, rade strane firme i radnici. Prema istraživanju Instituta za razvoj i inovacije, a na osnovu podataka iz Migracionog profila, povećan je broja izdatih dozvola za privremeni boravak za rad, i to pre svega građanima NR Kine i Turske. U 2021. godini u odnosu na 2011, Kineza je za preko 5 hiljada više u ovoj kategoriji, dok se Turci u ovoj kategoriji pojavljuju prvi put 2016. godine, i u 2021. godini ih je bilo oko 4 hiljade.

Izvođenje građevinskih radova srpskih firmi ne prati trošenje i ugradnja opreme iz Srbije, pa tako samo nepunih 3% od vrednosti izvedenih radova čine materijali i ugrađena oprema iz Republike Srbije. U apsolutnom iznosu to je oko 4,5 miliona evra i ne predstavlja značajan faktor koji doprinosi srpskom izvozu. Kako bi se steklo poređenje koliko građevinskih radova se izvodi u inostranstvu i koliko je to u odnosu na nekadašnje jugoslovenske i srpske građevinske gigante, trebalo bi reći da su radovi u inostranstvu 25 puta manji od onih koje naše firme izvedu u Srbiji. Tako je u 2021. godini  vrednost izvedenih građevinskih radova u Srbiji iznosila nešto manje od 5 milijardi evra, a u inostranstvu 200 miliona evra.

Na  poslovima koje sprovode srpske građevinske firme u inostranstvu bilo je angažovano oko 1.500 radnika iz Srbije. Najviše ih je bilo u Nemačkoj, iako se tek 14% radova u 2022. godini sprovelo u toj zemlji. Dok rusko tržište beleži najveće vrednosti izvedenih radova srpskih građevinskih firmi u evrima, a angažovano je samo 10% od ukupnog broja radnika koje srpske firme angažuju za ove poslove.

Autor: Institut za razvoj i inovacije

Izvor podataka: Republički zavod za statistiku

Kontakt: iri@iri.rs

Pošalji komentar