Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

230 ХИЉАДА ЉУДИ ДОБИЛО СРПСКО ДРЖАВЉАНСТВО ЗА 11 ГОДИНА

 - ОПЕН  - 230 ХИЉАДА ЉУДИ ДОБИЛО СРПСКО ДРЖАВЉАНСТВО ЗА 11 ГОДИНА

230 ХИЉАДА ЉУДИ ДОБИЛО СРПСКО ДРЖАВЉАНСТВО ЗА 11 ГОДИНА

ПРЕКО 230 ХИЉАДА ЉУДИ ЈЕ ДОБИЛО СРПСКО ДРЖАВЉАНСТВО ОД 2011. ДО 2021. ГОДИНЕ. ШТО ЈЕ ГОДИШЊЕ ОКО 21 ХИЉАДА ЉУДИ, ОД ЧЕГА ДВЕ ТРЕЋИНЕ НОВИХ ВЛАСНИКА ПАСОША ЈЕ ИЗ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ.

Подаци Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије бележе укупан број новопримљених држављана Републике Србије од 232.854 особе за период од 2011. до 2021. године. Када се посматрају државе из којих долази највећи број људи којима је одобрено српско држављанство, убедљиво на првом месту је Босна и Херцеговина са 156.423 људи. На другом и трећем месту међу новопримљеним држављанима су они које долазе из Црне Горе и Хрватске – из Црна Горе 27.067 новопримљених, док из Хрватске 19.027 особа, што је за око 5 хиљада мање од Црне Горе. Следе Северна Македонија и Турска из којих долази приближно исти број нових држављана Србије и то из сваке земље по око 7 хиљада особа.

Према Закону о држављанству Републике Србије држављанство Републике Србије стиче се пореклом, рођењем на територији Републике Србије, пријемом или по међународним уговорима.

Оно што је потребно разумети јесте да добијање држављанства не значи по аутоматизму и имиграцију у Србију. Имигрант је неко ко борави или планира да борави дуже од 12 месеци у Републици Србији и да ту живи и привређује, што није случај код свих око 230 хиљада новопримљених држављана у периоду од 2011. до 2021. године. Одређен број новопримљених држављана држављанство узима услед осећања националне припадности, остваривања гласачког права у Републици Србији, коришћења здравствене заштите, или других разлога; а не живи и не привређује у Србији. Број оних који су нови држављани, а нису имигранти није могуће утврдити на основу јавно доступних података, али укрштањем са другим јавно доступним подацима о миграцијама, истраживачка претпоставка је да је то случај код њих половине.

Људи који имигрирају у Србију доприносе да негативни миграциони салдо буде мањи. Процена је да годишња нето емиграција из Републике Србије износи од 25 до 27 хиљада, и овај број би без новопримљених држављана који осим пасоша долазе и да живе у Србији, био већи и кретао се од 35 до 40 хиљада људи годишње.

Аутор: Институт за развој и иновације

Извор података: Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије

Контакт: iri@iri.rs

Пошаљи коментар