Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

ТРЕЋИНА АКАДЕМАЦА У 2022. ГОДИНИ ДОЛАЗИ СА БЕОГРАДСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА

 - ОПЕН  - ТРЕЋИНА АКАДЕМАЦА У 2022. ГОДИНИ ДОЛАЗИ СА БЕОГРАДСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА

ТРЕЋИНА АКАДЕМАЦА У 2022. ГОДИНИ ДОЛАЗИ СА БЕОГРАДСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА

У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ЈЕ У 2022. ГОДИНИ НА СВИМ ВИСОКОШКОЛСКИМ УСТАНОВАМА ДИПЛОМИРАЛО 36.951 СТУДЕНАТА.

Сваки пети дипломац у 2022. години је дипломирао на приватном факултету или приватној високошколској установи, што је њих 7 и по хиљада. Остале четири петине дипломаца у 2022. години су завршили студије на државним универзитетима и академијама или високим школама, и било их је 29 и по хиљада. Посматрано по врсти студија, 77% дипломаца је завршило неки од академских нивоа студија, а 23% струковне студије (високе школе или академије).

Уколико се посматрају они који су завршили академске студије у 2022. години – њих 28 и по хиљада, чак 10 и по хиљада је то учинило на Универзитету у Београду, што потврђује његов кључни значај за стварање високообразованог кадра у Србији. По броју дипломираних академаца је на другом месту Универзитет у Новом Саду, чије студијске програме је у 2022. години завршило око 5.700 људи, а затим следи Ниш са 2.700 академаца и Крагујевац где је диплому добило око 2.100 људи. Ако се посматрају приватни универзитети, по томе да имају преко хиљаду дипломираних академаца у 2022. години, истичу се само „Унион – Никола Тесла“, „Сингидунум“ и „Привредна академија“.

Према истраживању Института за развој и иновације у просеку 11.000 студената из иностранства дође да студира у Републику Србију, у највећој мери су то Срби из Босне и Херцеговине.

Како је већ речено, Универзитет у Београду има кључан значај за стварање високо образованих у Републици Србији посматрано по броју дипломираних академаца, а то додатно поткрепљује чињеница да свака друга особа која је дипломирала на државном факултету долази са Универзитета у Београду.

Када се посматра структура по полу, 22 и по хиљаде жена је дипломирало у 2022. години, што је 61% од свих дипломаца прошле године. Ово је у складу са претходним трендом, као и чињеницом да су жене у просеку образованије од мушкараца. Највећи удео жена у броју дипломираних је забележен на Универзитету у Новим Пазару – 70% њих су биле дипломке. Оно што је такође присутно било у 2022. години јесте да је разлика у уделу мушкараца и жена који су дипломирали мања на приватним универзитетима (11 процентних поена) у односу на државне универзитете (26 процентних поена).

Како је у претходних годину дана инфлација свеприсутна, и утиче на опадање стандарда људи и доступност приватних добара, али и јавних услуга какво је образовање, корисно је сагледати начине како су дипломирани студенти финансирали своје студије. Од укупно 37 хиљада дипломаца нешто више од трећине (37,3%) је целокупне студије ,,било на буџету” што значи да су трошкови школарине плаћани из Републичког буџета, готово половина је самофинансирала трошкове школарине (46,5%), а 16% њих је током студија делом ,,било на буџету”, а делом се самофинансирало.

Аутор: Институт за развој и иновације

Извор података: Републички завод за статистику

Контакт: iri@iri.rs

Пошаљи коментар