Feugiat pretium nibh ipsum consequat nisl velavida trum quisque non tellus orci rudor ellus mauris a diam maecenas arcu.

Tel: +(123) 456 7890

contact@theme.com

620 Eighth Avenue, New York

O nama

 - O nama
Cilj osnivanja

Institut za razvoj i inovacije osnovali su ekonomski istraživači sa misijom stvaranja ekonomski nezavisnih pojedinaca.

Ideja i vizija Instituta za razvoj i inovacije jeste uspostavljanje razvijenog i demokratskog društva zasnovanog na jednakim šansama.

Način ostvarivanja ciljeva rada

Institut za razvoj i inovacije razvija, zagovara i sprovodi ekonomske politike.

To postiže kroz tri programa: 1) Mladi, migracije i depopulacija; 2) Javne finansije i ekonomski razvoj; 3) Zelena i digitalna transformacija.

Aktivnosti koje Institut sprovodi u okviru programa su priprema ekonomskih analiza i istraživanja, edukacija, kao i zagovaranje ekonomskih politika zasnovanih na podacima.

Programi koji se sprovode

Mladi, migracije i depopulacija

U fokusu programa Mladi, migracije i depopulacija je analiza ekonomskih efekata migracija mladih ljudi iz Srbije i regiona. Program Mladi, migracije i depopulacija ima za cilj sagledavanje pozitivnih i negativnih efekata fenomena migracija, kao i kreiranje i sprovođenje predloga politika upravljanja migracijama. 

Pokretač ovog programa je projekat Troškovi emigracije mladih, kroz koji je razvijena metodologija analize troškova emigracija mladih u Srbiji i zemljama regiona. Na osnovu ove jedinstvene metodologije sagledani su efekti migracija mladih iz Srbije i zemalja okruženja, i na osnovu tih podataka su razvijeni predlozi ekonomskih politika.


Sprovedeni projekti u okviru ovog programa su:

Troškovi emigracije mladih 

Laboratorija za inovativne politike
T.E.M – Albanija, Crna Gora, S. Makedonija  
Troškovi visokog obrazovanja  
Troškovi emigracije mladih u BiH  
Pokreni se!  
Mapiranje srpske dijaspore  
Budžetska izdvajanja za mlade 
I mame imaju pravo!  
Pokreni se! 2 
Pokreni se! 2.1 
Pokreni se! 3  
I mame imaju pravo! 2
PreobuQA

Javne finansije i ekonomski razvoj

Program Javne finansije i ekonomski razvoj se fokusira na transparentnost javnih finansija u Republici Srbiji kao i na strukturu budžetskih prihoda i rashoda u cilju pospešivanja ekonomskog razvoja svih delova Republike Srbije.

Pokretač ovog programa je projekat Razumej javne!, koji je finansiran od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Kroz program se sprovode radionice za predstavnike medijskih organizacija i nevladinih organizacija iz oblasti javnih finansija, javnih nabavki i novinarstva u cilju podizanja znanja iz ovih oblasti. 


Sprovedeni projekti u okviru ovog programa su:

Razumej  javne! 

Privreda i mladi – Put mladog preduzetnika
Piši o javnim!
 Digitalni Čačak
NESESER
Mobilnost radne snage
ESIRA 

ZELENA I DIGITALNA TRANSFORMACIJA

Program Zelena i digitalna transformacija u fokusu ima analizu ekonomskih efekata ulaganja u zelenu ekonomiju i pozivanje građana na ekološku odgovornost. Program Zelena i digitalna transformacija za cilj ima doprinos održivom ekonomskom razvoju Republike Srbije i unapređenje kvaliteta života građana investiranjem u ciljeve Zelene agende. 

Pokretač ovog programa je projekat upPE-T, koji je finansiran od strane Evropske unije kroz Horizon 2020. Ovaj projekat koji sprovodi 20 partnera iz Evrope ima za cilj pronalazak inovativnih rešenja za reciklažni otpad od PE i PET ambalaža, odnosno njihovo pretvaranje u niz biorazgradivih plastika za proizvodnju ambalaže za hranu i piće.


Sprovedeni projekti u okviru ovog programa su:
Reciklaža PE i PET ambalaža – upPE-T
RURALITIES
DALIA
BEAMING 

Vrednosti na kojima počiva Institut za razvoj i inovacije

Inovativnost

Institut za razvoj i inovacije pronalazi i primenjuje inovativne načine funkcionisanja i time postaje primer dobre prakse.

Stručnost i objektivnost

Institut za razvoj i inovacije se rukovodi znanjima i veštinama potrebnim za donošenje nepristrasnih zaključaka.

Primenljivost rezultata

Institut za razvoj i inovacije sprovodi projekte čiji su rezultati konkretni i pozitivno utiču na građane Republike Srbije.

Naš tim

Nenad Jevtović

Direktor

Marina Anđelković

Menadžer za komunikacije

Ana Tomašević

Menadžer za razvoj projekata

Siniša Borota

Menadžer programa

Nebojša Novković

Menadžer projekata

Stefan Karajanković

Menadžer finansija

Aleksandra Branković

Istraživačica

Ivana Todorović

Savetnica za razvoj projekata

Miloš Subotić

Savetnik za kreativne industrije

Važna dokumenta

Plan rodne ravnopravnosti

Plan rodne ravnopravnosti (Gender Equality Plan) Instituta za razvoj i inovacije (IRI) formuliše ključne principe, ciljeve i mere promovisanja jednakih mogućnosti žena i muškaraca. Cilj Plana rodne ravnopravnosti u Institutu za razvoj i inovacije – IRI je da se postigne ravnopravno učešće žena i muškaraca u profesionalnom životu u Institutu.